Rituelen aan de oever van de Ganges - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Hettie - WaarBenJij.nu Rituelen aan de oever van de Ganges - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Hettie - WaarBenJij.nu

Rituelen aan de oever van de Ganges

Door: Hettie en Pieter

Blijf op de hoogte en volg Hettie

08 Maart 2009 | India, Vāranāsi

Hallo allemaal,

Allereerst, bedankt voor jullie leuke berichtjes. Leuk om te lezen dat de Taj Mahal zowel als de 'plek der liefde' en als 'opgedirkte doodskist' wordt gezien.. beide is waar!
We zijn nog steeds in Varanasi, gelegen aan de Ganges, de heiligste plek voor alle Hindoes. Gisterenochtend hebben we vanaf een klein bootje de zonsopkomst maar bovenal de vele rituelen aanschouwd die er plaatsvinden: bidden, baden, jezelf wassen, de was van de hele familie doen, gewoon een beetje liggen en slapen.. het gebeurt er allemaal. Tussen de volledig in trance zijnde gelovigen spelen kinderen, honden en koeien. Hout wordt af en aangesleept voor de lijkverbrandingen die 24 uur per dag doorgaan.
Na gedurende de dag de krioelende wijken te voet te hebben verkend zijn we in de avond weer naar de oevers gegaan, voor de dagelijkse slotceremonie. We hebben (niet chique, slechts noodzakelijk) een chauffeur maar het was zo bizar druk, hectisch en chaotisch dat die volledig geblokt werd. Dus werd het bootjongetje gebeld die ons kwam ophalen en via duistere, smalle en donkere steegjes (waar op 4 en 2 poten/benen vanalles liep...) naar zijn bootje leidde. Tijdens de ceremonie (waar duizenden mensen op af komen) worden met veel muziek, licht, vuur, dans en allerlei symbolen Hindoeistische Goden vereerd. Wij keken toe vanuit een bootje: een indrukwekkend schouwspel.
Na afloop waren we doorweekt van het zweet en doodmoe, maar wel een zeer bijzondere ervaring rijker.
Vandaag hebben we rustig aan gedaan, want over een paar uur vertrekken we per trein richting Delhi...: tenminste 12 uur op elkaar gepakt liggen/zitten tussen de Indiers. Overmorgen vliegen we dan door naar Nepal.

Ten overvloede: wij vinden berichtjes erg leuk! Ten overvloede 2: Stoffig is niet hetzelfde als vies Maarten, en wij zoeken nog iemand met lange armen!!!

Veel groeten,

Pieter en Hettie

• 08 Maart 2009 - 10:05

Francis:

Tsja, jullie in India, mooie plaatjes, vele indrukken en vast een hele shock al die rommel en viezigheid voor jullie ;-). Gelukkig was de shock wat minder doordat jullie af en toe bij mij op bezoek waren geweest :-), was dat toch nog ergens goed voor...

Zeker lastig fietsen daar op de zondagochtend??

En wat brengt jullie India reis mij: veel beschikbare werkuren :-) Mijn studenten leven weer helemaal op sinds ik meer tijd besteed aan de lesvoorbereiding en ik kan ook gewoon last-minute afspraken maken zonder dat deze worden geblokkeerd door vage en duistere lunch afspraken.

Daarnaast is mijn nieuwe kamer ook alweer een stapje verder ingericht, de deadline zat er aan te komen, maar "gelukkig" werd de afspraak afgezegd, dus heb wederom een nieuwe reden om de inrichting nog even uit te stellen ;-).

Hettie hoe doe jij het, zo zonder deadlines? Of reisschema zodanig strak ingepland dat er voldoende deadlines te halen zijn??

Geniet ervan!!!

Groetjes Francis

• 08 Maart 2009 - 19:32

Riekie Jo :

Hallo Pieter en Hettie, fijn dat jullie zo veel ervaren en beleven.
    Tussendoor even de groeten van Ben, even koffie gedronken en.. een eitje van Willemien en Sjaantje, alles oké op de Oude Dijk. Bij ons ook. Nog heel veel beleven en genieten.

Riekie jo

• 09 Maart 2009 - 18:31

Marco En Marieke:

Hoi Vakantie gangers,

We weten niet of het nu fijner is om in het plakkerige India te zitten of het natte Nederland, maar de foto's zijn erg prachtig.
    We kijken uit naar jullie volgende serie foto's en verhalen.

Veel plezier nog, en een goede reis,

Marco en Marieke